Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-03@14:57:48 GMT

نمی‌دانستیم مرگ می‌تواند تا این حد زیبا باشد!

تاریخ انتشار: ۱۶ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۳۹۶۷۴

نمی‌دانستیم مرگ می‌تواند تا این حد زیبا باشد!

ایسنا/خراسان رضوی «این آتش معمولی نبود؛ نوعی آزاد شدن گازها بود. خیلی زیبا بود. هیچ‌گاه چنین چیزی را حتی در فیلم‌ها هم ندیده بودم... ما نمی‌دانستیم که مرگ می‌تواند تا این حد زیبا باشد». این بریده‌ای از کتاب «صداهایی از چرنوبیل» اثر سوتلانا الکسی‌ویچ، روزنامه‌نگار مشهور اوکراینی، است که با زبانی داستانی تاریخ شفاهی یک فاجعه‌ اتمی را روایت کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتاب صداهایی از چرنوبیل درباره حادثه انفجار نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل نوشته شده است. سوتلانا الکسی‌ویچ روزنامه‌نگار مشهور اوکراینی است که مصاحبه صدها نفر از مردم اوکراین در زمینه حادثه چرنوبیل را به صورت مستند در این کتاب بیان می‌کند. این کتاب در خصوص اتفاقات بعد از این حادثه و داستان مردم و افرادی است که ناخواسته درگیر آلودگی‌های شدید هسته‌ای ناشی از انفجار نیروگاه هسته‌ای شده‌اند.

این داستان‌ها از زبان اقشار مختلف جامعه از جمله شهروندان آن منطقه، آتش‌نشانان و خانواده‌هایشان، پاکسازی‌کننده‌ها، دانشمندان و کارگران بیان شده‌ است.

این کتاب را می‌توان تاریخ شفاهی یک فاجعه‌ اتمی دانست. نویسنده داستان کتاب را با نگاهی عمیق به جنبه‌های اجتماعی و خانوادگی و جنبه‌های محیط زیستی پس از حادثه نوشته است. همچنین موضع‌گیری دولت‌ها و به‌ ویژه اتحاد جماهیر شوروی و مخفی‌کاری‌ آن‌ها برای حفظ قدرت در این داستان از دیدگاه شهروندان اوکراینی‌ مواجه‌ شده با حادثه بیان شده است.

صداهایی از چرنوبیل با یک پیش‌درآمد آغاز می‌شود که از زبان همسر یکی از آتش‌نشانانی روایت می‌شود که روز حادثه به چرنوبیل اعزام شده و به‌ دلیل آلودگی به تشعشعات ذرات ریزهسته‌ای می‌میرد. نویسنده وقایع حادثه چرنوبیل را به شیوه داستانی روایت می‌کند و از این طریق خواننده را با خود همراه می‌سازد. توصیف مناسب و قابل درک علاقه و محبت میان افراد درگیر آسیب‌ها و مشکلات ناشی از انفجار، فضا و حس آن دوران را به خوبی به مخاطب منتقل می‌کند.

فاجعه‌ چرنوبیل را می‌توان بدترین اتفاق غیرنظامی معاصر در نیروگاه هسته‌ای نامید. این حادثه در ۲۶ آوریل ۱۹۸۶ و به‌ دلیل یک خطای انسانی روی راکتور هسته‌ای رخ داد. این انفجار سبب متلاشی شدن مرکز هسته‌ای راکتور شده و حجم زیادی از تشعشعات رادیواکتیو را در منطقه‌ی وسیعی از غرب شوروی و حدود سه‌چهارم اروپا منتشر کرده است. بر این اساس برخی معتقدند که تأثیرات انتشار این تشعشعات تا سال ۲۰۶۵ در کره زمین باقی خواهد ماند.

سوتلانا الکسی‌ویچ در خصوص کتاب خود گفته صداهایی از چرنوبیل درباره‌ خود فاجعه نیست بلکه درباره‌ تاثیراتی است که این اتفاق بر زندگی انسان‌ها گذاشته است. این کتاب در سال ۲۰۱۵ برنده‌ جایزه‌ی نوبل ادبیات شد. همچنین این کتاب در سال ۲۰۰۵ جایزه انجمن ملی منتقدان کتاب آمریکا را دریافت کرد.

در بخشی از این کتاب می‌خوانیم:

ساعات پایانی جمعه شب بود که این اتفاق رخ داد. آن روز صبح، هیچ چیز مشکوکی وجود نداشت. پسرم را به مدرسه فرستادم و شوهرم هم به آرایشگاه رفت. مشغول آماده کردن ناهار بودم که شوهرم از آرایشگاه بازگشت. او گفت: به نظر می‌رسد که نیروگاه هسته‌ای آتش گرفته. آن‌ها می‌گویند که نباید رادیو را خاموش کنیم.

یادم رفت بگویم که ما در پریپیات نزدیک راکتور زندگی می‌کردیم. هنوز هم می‌توانم آن درخشش قرمز رنگ را ببینم. انگار راکتور در حال تابش بود. این آتش معمولی نبود، نوعی آزاد شدن گازها بود. خیلی زیبا بود. هیچ‌گاه چنین چیزی را حتی در فیلم‌ها هم ندیده بودم. آن روز عصر همه به بالکن‌هایشان آمده بودند و آن‌هایی هم که نبودند به منزل دوستانشان رفته بودند. ما در طبقه‌ نهم زندگی می‌کردیم و دید بسیار فوق‌العاده به راکتور داشتیم. مردم بچه‌هایشان را بیرون آورده بودند، آن‌ها را بلند می‌کردند و می‌گفتند:«ببین! به خاطر بسپار!» و افرادی که در راکتور کار می‌کردند، از قبیل مهندسین، کارگران و فیزیکدانان همگی در میان آن غبار سیاه ایستاده بودند، صحبت می‌کردند، نفس می‌کشیدند و شگفت‌زده شده بودند. مردم از اطراف با ماشین و دوچرخه به آن جا می‌رفتند تا از نزدیک همه‌چیز را ببینند. ما نمی‌دانستیم که مرگ می‌تواند تا این حد زیبا باشد، اما این آتش‌سوزی با بو هم همراه بود. بویش شبیه بوی پاییز و بهار نبود، بوی دیگری داشت اما بوی خاک هم نبود. گلویم می‌سوخت و از چشمانم اشک می‌آمد.

تمام شب را نتوانستم بخوابم و صدای پای همسایه‌ها را هم در راهرو می‌شنیدم که آن‌ها هم نخوابیده بودند. آن‌ها وسایلی را جابه‌جا می‌کردند، شاید داشتند وسایلشان را جمع می‌کردند. قرص سیترامون خوردم تا سردردم آرام بگیرد و بتوانم کمی بخوابم. صبح روز بعد از خواب بیدار شدم و اطرافم را نگاه کردم و احساس آن روزم را به خوبی به خاطر می‌آورم. احساس می‌کردم که چیزی درست نیست و چیزی برای همیشه تغییر کرده است. ساعت هشت صبح آن روز نظامیان با ماسک ضدگاز تمام خیابان‌ها را گرفته بودند. وقتی که آن‌ها را با آن وسایل نقلیه نظامی در خیابان‌ها دیدیم اصلاً نترسیدیم و برعکس آرامش هم پیدا کردیم. وقتی که ارتش این‌جاست یعنی همه‌چیز درست خواهد شد. ما نمی‌دانستیم که آن «اتم کوچک صلح‌آمیز» می‌تواند انسان‌ها را به کام مرگ بکشاند و این‌که انسان در برابر قوانین فیزیک بسیار بی‌دفاع است. 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری کتاب کتابخوانی معرفی کتاب چرنوبیل صداهایی از چرنوبیل نیروگاه هسته ای آن روز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۳۹۶۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تخریب قلعه «هری‌پاتر» در اوکراین (+عکس)

ساختمان یک موسسه آموزشی در اوکراین معروف به «قلعه هری پاتر» در حمله موشکی روسیه ویران شد.

به گزارش ایسنا، ساختمانی که آکادمی حقوق خصوصی اودسا در آن قرار دارد به «قلعه هری پاتر» مشهور است و تصاویری که خبرگزاری رویترز منتشر کرده است، نشان می‌دهند سقف این ساختمان زیبا در نزدیکی ساحل تخریب شده است.

مقامات اوکراینی حمله مسکو به این بنای تاریخی در اودسا را جنایت جنگی خواندند و اعلام کردند در جریان این حمله دست‌کم چهار نفر کشته شدند.

این قلعه ساحلی که به سبک گوتیک ساخته شده، دارای باغ‌های زیبا، ساحل خصوصی و زمین تنیس در کنار آب است. این بنای برجسته به دلیل شباهت‌های معماری‌اش به هاگوارتز، قلعه و خانه مدرسه جادوگری که در فیلم‌های «هری پاتر» به تصویر کشیده شده بود، این نام مستعار را به دست آورده است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • قابی زیبا از تمرین امروز استقلال؛ دختر بچه بامزه آبی + عکس
  • مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران
  • این قورباغه‌های زیبا، سمی‌ترین موجود جهان هستند (فیلم)
  • غروب زیبا از فراز ییلاق سوباتان، رو به دریای خزر
  • غریوب زیبا از فراز ییلاق سوباتان، رو به دریای خزر
  • نمایی دل انگیز از دریاچه سد سمیرم در قاب دوربین شهروند خبرنگار
  • تخریب قلعه «هری‌پاتر» در اوکراین (+عکس)
  • اوسمار: می‌دانستیم که بازی سختی با سپاهان داریم
  • به روز رسانی| نکونام: نیمه اول باید کار را تمام می کردیم/ تراکتور مهره داشت ولی هم و غم ما در این فصل جذب بازیکن بود
  • تصاویری زیبا از علاقه توله خرس قطبی به مادرش (فیلم)